I årets första poddavsnitt pratar jag mat och hälsa med rawfood-kocken och matbloggaren Sophie Bohnstedt. Hon delar generöst med sig av sina egna erfarenheter och stora kunskaper om hur man kan förändra kosten och hjälpa både hälsan och planeten att må bättre.
Den här zuccinispagettin blir så fantastiskt god, smakrik och vacker. Känslan av att äta spagetti men att den endast består av grönsaker och en röra med galet mycket näring är ljuvlig.
3 medelstora zuccini, svarvade eller hyvlade med potatisskalare,
1/2 medelstor rödlök, finskivad
Körsbärstomater, delade i halvor
Ruccolasallad
Pinjenötter, lätt rostade i stekpanna (ej raw)
RAW RUCCOLA- OCH BASILIKAPESTO
50 gram ruccola
50 gram basilika
100 gram eller 0,75 dl pinjenötter
1 dl olivolja av hög kvalitet
2 msk citronjuice
1 msk näringsjäst
Havssalt och lite peppar
Gör så här:
Svarva eller hyvla zucchinin. Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt zucchinin släppa vätska. Krama ur vätskan med händerna och lägg zucchinin i en skål.
Skär rödlök i fina skivor och blanda med lite olivolja samt en liten nypa salt.
Mixa peston i en matberedare.
Blanda zucchinin med peston. Vänd ner rödlök, körsbärstomater och ruccola. Strö på pinjenötter. Dra några drag med pepparkvarnen över pastan.
Kladdkaka på hasselnötter
Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut samt smakar riktigt gott och exklusivt. För att cashewgrädden ska kunna spritsas, behöver den stå i kylskåpet över natten.
2 dl rostat hasselnötssmör (eller annat nötsmör)
150 gram medjooldadlar
2 msk kokosolja utan smak (eller med smak om du gillar det)
3 msk kakaopulver
60 gram mörk choklad eller kakaomassa
1/2 krm vaniljpulver
Knivsudd salt
Gör så här:
Mixa dadlar och kokosolja i en matberedare.
Tillsätt resterande ingredienser och mixa.
Tryck ner i en form och ställ in i kylskåpet i minst en timme. Tänk över formen så att andra smaker från kylskåpet inte går in i kakan. Skär upp i önskvärda bitar.
CASHEWGRÄDDE
2 dl cashewnötter, gärna blötlagda i cirka 4 timmar
2 dl vatten
1/2 dl kokosolja utan smak
3-5 medjool dadlar (beroende på hur söt du vill ha grädden)
1/2 krm vaniljpulver från vaniljstång
Knivsudd salt
Gör så här:
Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsblender eller en stavmixer. Smaka av om du behöver mer sötma. Låt gärna grädden stå i kylskåpet över natten om du vill kunna spritsa grädden, eller minst 1 timme i kyl. Om grädden har blivit för tjock, går det bra att röra ut den med ytterligare lite vatten.
Dekorera med smält choklad och eventuellt kakaonibs.
Lena, maratonlöpare och hästnörd, fick lungcancer endast 34 år med tre små barn. Yngsta dottern var bara 5 månader. Men hennes resa med lung- och hjärnoperationer, strålning och ALK-hämmare har inte fått henne att tappa modet. Hästarna har gjort att hon orkar och är hennes bästa vänner – de bara lyssnar!
Lungcancermånaden går mot sitt slut och vi har lyckats få en intervju med Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.
Annas egen pappa gick hastigt bort i lungcancer förra året och hon är verkligen engagerad och insatt i frågan. Här berättar hon bl a om regionens arbete för att korta ledtider och få en snabbare vårdkedja, samt om uppstarten av lungscreening i samband med mammografi. Allt för att minska dödligheten i lungcancer. Hon ser som den viktigaste frågan just nu i coronatid att inte stanna hemma, utan söka vård vid diffusa besvär som:
Om skuld och skam och hur man överlever den första chocken. Ragnhild Franzén har träffat onkologen och psykiatern Susanna Rosenqvist, som har lång erfarenhet av att möta cancerpatienter i kris.
Susanna ger många handfasta råd hur man kan tänka när allt brakar samman. Vilka krisreaktioner går man igenom och hur hanterar man skam och skuld. Om att ha realistiska mål och att känna hopp. Likaså att se vad som är bra i ens liv. Allt för en bättre livskvalitet och ett lugnare liv.
Yann Fränckel, styrelseledamot i Lungcancerföreningen och ansvarig för Lungcancerpodden 2018–2020 dog i lungcancer sommaren 2020. Vi minns henne som kär vän och hennes idoga arbete för tidig upptäckt av lungcancer.
Vi pratar också om starten av podden med Fredrik och Martin. Martin ger oss lite av lungcancerbehandlingens otroliga utveckling på 2000-talet och Fredrik berättar bl a hur han blev pappa efter sin diagnos. Fredrik ger oss också flera hoppingivande förhållningssätt till sjukdomen:
”Fortsätt leva!”
”Låt inte behandlingen ta över!”
”Försök att vara dej själv så mycket som möjligt!”