/
RSS-flöde
Yann Fränckel, styrelseledamot i Lungcancerföreningen och ansvarig för Lungcancerpodden 2018–2020 dog i lungcancer sommaren 2020. Vi minns henne som kär vän och hennes idoga arbete för tidig upptäckt av lungcancer.
Vi pratar också om starten av podden med Fredrik och Martin.
Martin ger oss lite av lungcancerbehandlingens otroliga utveckling på 2000-talet och Fredrik berättar bl a hur han blev pappa efter sin diagnos. Fredrik ger oss också flera hoppingivande förhållningssätt till sjukdomen:
- ”Fortsätt leva!”
- ”Låt inte behandlingen ta över!”
- ”Försök att vara dej själv så mycket som möjligt!”
- ”Gör inte dej själv till ett offer!”
- ”Låt inte cancergrejen ta över!”
- ”Du ska fan ta det här!”
Tack för avsnittet!
Men det berörde mig starkt att Yann hade gått bort, vi hade talats vid några gånger i telefon om lungcancervården. Talade senast med henne i våras och har tänkt på henne, så beskedet om bortgången hade jag missat innan jag lyssnade här. Hon kämpade verkligen!
Försökte hitta nya vägar för att kunna få leva vidare.
Att Fredrik och Martin gästspelade var otroligt trevligt! Har tänkt på dem sedan de lämnade podden, och skickade även in en önskan att ni skulle gästspela, så min önskan slog in. Är otroligt tacksam över den kunskap (forskning) och hopp ni givit mig.
I detta avsnitt nr 71 nämner ni att – ”En sjuksköterska sprungit efter en patient och sagt- det finns en lungcancerpodd!”
Den sjuksköterskan är säkerligen jag, jag är den som förespråkar lungcancerpodden på vår klinik av de få anställda (3) sjuksköterskor på infektion/lungmottagningen Visby lasarett.
Hur kom det sig att jag började lyssna på podden?
Min mor var EGFR positiv lungcancer ( Icke rökare), diagnos 2017, avled i mars i år.
Podden betydde mycket för mig, det var där jag inhämtade stor del av min kunskap och sökte vidare, men framförallt att våga tro på att det skulle gå att leva med sjukdomen. Tack vare Martin och Fredriks repotage en gång, fick min mor Tagrisso. Läkaren kände inte till att preparatet fanns, det var jag som informerade om detta, och prov för T 790 kunde tas. Min mor slapp cytostatika tack vare modern kunskap!
Att ha en mor sjuk i lungcancer har lärt mig otroligt mycket och jag strävar för att utveckla lungcancervården, hade hon fått rätt specialist kunskap när hon blev dålig åter tror jag att hon hade levt ännu i dag.
Ni ska veta att podden gör patienter och anhöriga starkare! Till och med en sjuksköterska starkare!
Tack Cathy för din fina respons, det berör verkligen att höra att podden kan göra skillnad! Roligt också att veta att det kanske var du där i korridoren!
Med vänlig hälsning,
Ragnhild Franzén